يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

21- Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk (Emir ve yasaklarına riayet) ediniz. Umulur ki, böylece kendinizi (İlahi azaptan) korumuş olursunuz. (Bakara:21)



.





EL-FETTÂH

EL-FETTÂH

Eşsiz benzersiz açan

Tüm kapalı kapıları her tür açan

Davaları hakkaniyetle hükme bağlayan

 

“De ki: Rabbimiz hepimizi bir araya toplayacak ve aramızda hükmünü hakkıyla verecektir zira O, Fettâh’tır,  ‘Alîm’dir.” (Sebe:26)

 

Fetih: Açmak demektir. Açmak iki türlü olur: maddi ve manevi. Maddi; bir yolun açılması, bir şehrin kapılarının açılması gibi olurken, manevi açılma; gönlün, aklın, vicdanın, yüreğin fethi ve açılması şeklinde olur. Fatiha’nın bir anlamı da “Bizzat kendini açan” ya da “başka bir şeyi açan” anlamlarına gelmektedir.

Fettâh esması Allah’ın zatından çok fiiline dönük bir isimdir. Yani; “Allah kimdir?” sorusundan çok “Allah ne yapar?” sorusuna cevaptır.

 

            A’raf suresinde anlatılan peygamber kısalarından biride; Hz. Şuayb’in soydaşlarına gönderildiği Medyen kavmidir. Hz. Şuayb kavminin hidayeti için harcadığı insanüstü çabasına rağmen, kavmiyle kendi arasındaki ilişkilerin tıkanma noktasına geldiği ve bir türlü ilerleme sağlanamadığı görülmektedir. Şuayb peygamberin el-Fettâh olan Allah’a sığınmasıyla sorunlar çözülür, kapalı olan kapılar Peygamber ve ona tabi olanlar için ardına kadar açılır.

 

“… Rabbimizin ilmi her şeyi kuşatmıştır (ve) biz Allah’a güvenmişizdir: Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasındaki engelleri kaldır! Çünkü Sen, engel kaldıranların en hayırlısısın!”                            (A’raf:89)

 

 Bu ayetteki fetih duasıyla Fetih suresinin girişi aynı anlam alanına dâhildir.

 

Elbet sana, tartışmasız bir fethin önünü açan biziz.”                                                       (Fetih:1)

 

Evet, insanın sorun çözme, kapıları açma yeteneği vardır, ancak sınırlıdır bir yerden sonra o da biter. Tüm kapılar kapandı karamsarlığının yerine insanın yürekten bir yakarışla Ya Fettâh! Demesi; zifiri geceye dönen gönlüne bir güneş doğurur. Böylece hayırlar feth olur şerler defolur.

 

İslam’ın insana ulaşmasında çoğu zaman engeller olmuştur. Bu engellerin kaldırılmasına fetih denir. Allah Resulünün gönüllerin fatihi oluşu Kur’an’ın kalplerin kapılarını açması ile olmuştur. Böylece dünyanın en kansız fethi gerçekleşmiş, Mekke fethedilmiştir. Bu aslında yüreklerin fethidir.

 

Vahiy Fettâh olanın açtığı kapıdır. Allah arşın kapılarını açıp bize vahyi gönderdi. Bizden de bu inen vahye yüreğimizin kapısını açmamızı istiyor. Resmimizde; el-Fettâh olan Allah’ın mü’minlerin kalplerini Kur’an la açtığını, anahtar şeklini verdiğimiz lafzın ucundaki Mushaf ile anlattık. Bizi karamsarlığa götüren tüm sorunları hükme bağlayarak, el-Fettâh olan Allah’a iman edenleri aydınlıklara çıkaracağını, kapının arkasındaki ışıkla anlatmaya çalıştık.

 

Ya Fettâh! Ya Allah! Varlığın anahtarlarına sahip olan Sensin, bizlere bütün hayır kapılarını aç.

 
Eklenme Tarihi : 31.05.2013 15:20:55
Okunma Sayısı : 15510