فَاتَّقُواْ النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ

24- O halde yakıtı insanlar ve taşlar olan o ateşten sakının. O (ateş) kâfirler için hazırlanmıştır. (Bakara:24)



.





EL-HÂDÎ

EL-HÂDÎ

Mutlak rehber

Doğru yola yönelten

Eşsiz benzersiz hidayet veren demektir

 

“Ve (o gün)Rasul diyecek ki: “Ya Rabim! Benim kavmim bu Kur’an’a devri geçmiş, işlevi kalmamış bir kitap muamelesi yaptı!” İşte böylece Biz her peygambere, suçu karakter haline getirenler içerisinden düşmanlar çıkarmışızdır: olsun, nasıl olsa Rabbin Hâdî ve Nâsîr olarak sana yeter. (Furkan 25:30-31)

 

Yukarıdaki ayette, Hâdî ve Nâsîr isimlerinin yan yana gelmesinde şöyle bir nükte olabilir; Kur’an’a devri geçmiş, işlevi kalmamış bir kitap muamelesi yapmayan insana Allah rehberlik (Hâdî) etmiştir. Kullun Allah’ın yöneltmesi ile yolunu kaybetmeyeceği ancak bu yolda dosdoğru ilerlemenin zor olduğu yani düşmansız kalmayacağı ve bu düşmanlara karşı yardım eden (Nâsîr) olarak Allah’ın yeteceği anlatılmaktadır.

 

El-Hâdî olan Allah, insanları doğru yola yöneltmek için kitaplar ve peygamberler gönderir. Rabbimiz iradesiz varlıkları ise içlerine yerleştirdiği güdülerle varacakları yere iletir. Manyetik dalgaları kullanarak, yolunu kaybetmeden okyanusları aşan göçmen kuşlar buna bir örnektir. İradeli varlıklara da hidayeti; yöneltmek şeklinde verir. Hidayet; dosdoğru yola yöneltilmektir, zıttı ise delalettir. Peki, el-Hâdî olan Allah insanı neden menzile iletmezde varacağı istikamete yöneltir? Cevabı açıktır; insanlar iradelerini kullanarak ödül veya cezayı hak etmeleri içindir.

 

Bu dünya hayatında insan müebbet yolcudur. Yollarında yolcu olduğu bu âlemde insan rehbersiz yapamaz. Allah’ın rehberliğine kâinattaki her şey gibi insan da muhtaçtır. İradesiz varlıklara, yasaları ile iradeli varlıklara, kavli ve kevni ayetleri ile rehberlik eder. El-Hâdîismi bağlamında rehber, âlemlerin Rabbi olan Allah’tır. Bu hayat yolunun yolcusu insanın, yolu İslam, enerjisi ruhu, ayakları aklı, ışığı vahiy, kılavuzu peygamber ve yol azığı da ibadetler olmalıdır. Hayat yolunda herkes menzile varabilir. Zira Allah hiç kimseye taşıyacağından fazlasını yüklemez.(Bakara 2:286)

 

Evet, resimde; ucu mutluluğa, yani cennete çıkan dosdoğru bir yol çizdik. Bu yolun etrafındaki, sisli ve karanlık olan delalet yollarını ise, labirentler şeklinde çizdik. Dosdoğru yoldan sapmamamız için, Rahman olan Allah’ın koyduğu haramları, labirentin yüksek duvarlarıyla anlatmaya çalıştık. Resmi; haritası ayetler olan birinin baktığı yerden bakarak çizmeye çalıştık.

 

Rabbimiz! Bizi dosdoğru yola yönelt. Bizleri, kendinde hiçbir kuşku olmayan ilahi kelamını rehber edinen muttakilerden eyle…

 
Eklenme Tarihi : 31.05.2013 14:40:53
Okunma Sayısı : 8680