يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَنفِقُواْ مِمَّا رَزَقْنَاكُم مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَ يَوْمٌ لاَّ بَيْعٌ فِيهِ وَلاَ خُلَّةٌ وَلاَ شَفَاعَةٌ وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Ey iman edenler! Kendisinde hiçbir alış verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin bulunmadığı bir gün gelmeden önce, size verdiğimiz rızıklardan (Allah yolunda) harcayın. Kâfirlere gelince, onlar zalimlerdir ta kendileridir. (Bakara: 254)



.





EL-KAHHÂR

 

EL-KAHHÂR

Daima yenen

Hep boyun eğdiren

Kendisine dikleneni ezen

 

(Ey Peygamber!)De ki: Ben sadece bir uyarıcıyım! Vâhid ve Kahhâr olan Allah’tan başka ilâh yoktur”. (Sâd 38:65)

 

“Ey hapishane arkadaşlarım! Birbirinden farklı birden fazla ilâha (inanmak) mı daha makul, yoksa Vâhid,  Kahhâr olan Allah’a (inanmak) mı?”(Yusuf 12:39)

 

“ O Gün onlardan hiç kimse Allah’tan hiçbir şeyi saklamadan (gerçek yüzleriyle) ortaya çıkarlar.

-Bugün mutlak iktidar kime aittir?

-Elbet Vâhid olan, Kahhâr olan Allah’a!”  (Mü’min 40:16)

 

Kahhâr Esması Kur’an da 6 yerde geçer. Hepsinde de Vâhid ismi önce gelir. Hikmeti;

1.         Şirk en büyük zulümdür. Zira şirk koşan biri Allah’ı makamından etmeye teşebbüs etmiştir. Allah’ın Vâhid oluşuna itiraz ilahi kahra sebep olabilir.

2.         Vâhid bir tek demektir. Tek insan zihninde azlığı ve güçsüzlüğü çağrıştırabilir. Ancak O öyle bir Tek’tir ki; tüm çokları helak eden, kahreden bir uyarı içerir. Allah en iyisini bilir.

 

Kur’an’da ki helak kıssaları, el-Kahhâr olan Allah’ın zorbalar üzerindeki kahır tecellisidir.

 

Resmimizde; helak olan kavimlerden biri olan Semud kavminin ibret dolu akıbetini göstermeye çalıştık. Unutulmamalıdır ki Peygamber kıssaları, geçmişte kalmış hikâyeler değil; geleceği inşa eden modellerdir. Bildiğiniz gibi Semud kavmi Salih peygamber tarafından uyarılmış ve en değer verdikleri içme suyu ile (Allah’ın devesi) ile imtihan edilmiştir. Sonuç olarak Kahhâr olan Allah’a diklenerek asi olmuşlardır. Tabi ki Kahhâr olan Rahman’ın kahretmesi bile bir rahmet ve bir ser levhadır. Kur’an’ı Kerimde yer alması bizim için bir lütuftur. Rahman bu gibi örneklerle sürekli bizi uyarır. Çünkü kullarını sever, asi olmalarını istemez ve onlara merhamet ederek acır.

 
Eklenme Tarihi : 01.06.2013 01:28:56
Okunma Sayısı : 7741