يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَنفِقُواْ مِمَّا رَزَقْنَاكُم مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَ يَوْمٌ لاَّ بَيْعٌ فِيهِ وَلاَ خُلَّةٌ وَلاَ شَفَاعَةٌ وَالْكَافِرُونَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Ey iman edenler! Kendisinde hiçbir alış verişin, hiçbir dostluğun ve hiçbir şefaatin bulunmadığı bir gün gelmeden önce, size verdiğimiz rızıklardan (Allah yolunda) harcayın. Kâfirlere gelince, onlar zalimlerdir ta kendileridir. (Bakara: 254)



.





EL-MELÎK

EL-MELÎK:

Mükemmel idareci

İdaresinde eşsiz ve benzersiz olan.

“Ne var ki sorumluluğunun bilincinde olanlar cennetlerde ve ırmak arasında (mest) olacaklar: sadakat tahtında Melîk ve Muktedir olanın katında.” (Kamer:54-55)

 

Mâlik: milk’in sahibi, Melik: mülkün sahibi, Melîk melekûtun sahibidir. Melîk ismi nasıl ki Melik isminin mübalağası ise, melekût mastarı da mülk’ün mübalağasıdır. Melekût: “Ele geçirilen şey üzerinde tam bağımsız olarak sınırsız otorite kurmak” anlamına gelir. Melik, hem görünen hem de görünmeyen âlem için geçerlidir. Fakat melekût sadece görünmeyen âlem için geçerlidir. Mülk ifadesi her şeyi kapsamak zorunda değildir fakat melekût her şeyi kapsar. Özetle: kâinattaki düzen Melîk isminin tecellisidir.

 

“Gökten yere kadar bütün oluşu O idare eder.” (Secde:5)

 

 Kâinatta zerreden küreye, muhteşem bir düzen vardır. Her şey her şeyle bağlantılıdır. Bu bağlardan birini koparmak, tüm düzeni etkileyen sonuçlara yol açabilir. Resimde çok zarif yaratılmış karahindiba bitkisinin kilometrelerce uzağa gidebilen tohumunu çizerek onu bile koyduğu yasalarla yöneten Allah’ın sevk ve idaresine bir örnek vermek istedik. Bir düşünün el-Melîk’in, kâinattın muhteşem idaresindeki, kusursuz yönetimini…

 
Eklenme Tarihi : 01.06.2013 01:37:18
Okunma Sayısı : 6873