وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَادِ

207- Ama insanlardan öylesi de vardır ki, Allah'ın rızasını kazanmak için kendisini (hakka) satar (feda eder): Hiç şüphesiz Allah, kullarına karşı çok şefkatlidir. (Bakara:207)



.





EL-MUHEYMİN

EL-MUHEYMİN

Koruyucu

Değer koyucu otorite

 

“O, kendisinden başka ilâh olmayan Allah’tır: Melik, Kuddûs, Selâm, Mü'min, Müheymin, Azîz, Cebbar, Mütekebbir’dir. Eşsiz yüce olan O, onların şirk koştukları her şeyin ötesindedir, aşkındır.        (Haşr 59:23)

 

Bir yerde bir değer varsa değer koyucu mutlaka vardır zira sahipsiz değer olmaz. Kur’an miras hukuku üzerinde çok durur, bunun sebebi; bir değeri sahipsiz bırakmamaktır. Eğer miras değerini bile sahipsiz bırakırsanız o servetin zayi olması bunun en küçük tarafıdır. Asıl zararı, o servet insanları birbirine düşman eder hatta kan döker. Dünyevi değeri bile sahipsiz bırakmayan Rabbimiz hiç ebedi değerleri sahipsiz bırakır mı? İslam bu manada insanlığın değişmez değerleridir. Tüm peygamberler insanlığın ortak iyilerine davet etmek, ortak kötülerinden uzaklaştırmak için gönderilmiştir. El-Muheymin değer koyucu demektir. Değer koyuculuğun zıddı değersizlik yani nihilizmdir. Nihilizm yalnızca bir değersizlik değil, değer karşıtlılığıdır aynı zamanda.

 

“Sana da, hakikatin ifadesi olan bu kitabı, geçmiş vahiyden geriye kalan hakikatleri doğrulayıcı ve onların doğrusunu yanlışından ayırt edici olarak (ve muheyminen) gönderdik…”                                  (Mâide 5:48) 

 

Muheymin burada h-m-n kökünden gelen şahit olan, koruyan, şaibeyi gideren, problemi izale eden anlamına gelir ve bu Kur’an’dır. El-Muheymin olan Allah’ın sözü de muheymindir. Muheymin olan Kur’an mihenk taşıdır. Tevrat’ın İncil’in ve diğer kitapların ilahi mi yoksa beşeri mi olduğu, değeri yani kaç ayar oluşu muheymin olan Kur’an’a arz edince anlaşılır.

 
Eklenme Tarihi : 31.05.2013 13:52:22
Okunma Sayısı : 3995