فَإِن زَلَلْتُمْ مِّن بَعْدِ مَا جَاءتْكُمُ الْبَيِّنَاتُ فَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

209- Hakikatin apaçık belgeleri size geldikten sonra şayet siz yine (Haktan) kayarsanız biliniz ki hiç şüphesiz Allah her şeye gücü yeten, hükmünde tam isabet edendir. (Bakara:209)



.





EL-MUTEKEBBİR
                                                       EL-MUTEKEBBİR

Büyüklük gösteren

Büyüklüğünü sergileyen

Büyüklüğün hakkını veren manalarına gelir.

 

“O, kendisinden başka ilâh olmayan Allah’tır: Melik, Kuddûs, Selâm, Mü'min, Müheymin, Azîz, Cebbar, Mütekebbir’dir. Eşsiz yüce olan O, onların şirk koştukları her şeyin ötesindedir, aşkındır.(Haşr 59:23)

 

Kibir: önde gitmek elebaşçılık yapmaktır büyüklük taslamakta oradan gelir. Kibir insana isnat edilince yergi Allah’a isnat edilince övgüdür. Bunun sebebi; büyüklüğün her türünün hakkını veren ve içini dolduran sadece el-Mutekebbir olan Allah olmasıdır. İnsan küçüktür, büyüklüğün hakkını veremez, buna rağmen büyüklenirse yalan söylemiş olur.

 

“Göklerde ve yerde erişilmez büyüklük (kibriyâu) O’na mahsustur: zira O Aziz’dir Hâkim’dir.”(Câsiye 45:37)

            Rahman olan Allah’ın kendine böyle bir isim koyması insandaki kibri törpülemek içindir. Zira kibir insanın gelişimini engeller ve onu manen öldürür.

 

            “Onlara denilecek ki: içinde yerleşip kalmak üzere cehennemin kapısından girin! Sahi küstahça büyüklük taslayanlar için ne berbat bir meskendir orası!” (Zûmer 39:72)

 

            Allah kibirliyi cehenneme atar. “Kendisine ne zaman “Allah’a karşı sorumluluğunun bilincinde ol!” dense, kibir ve gururu onu günaha sürükler. İşte böylesine cehennem yeter, ne kötü konaktır orası!” (Bakara 2:206) 

 

            Âdem karşısında iblisi, kibri şeytanlaştırmıştır. El-Mutekebbir’e imanın edebi tevazudur. El-Mutekebbir ismini öğrenen ve hayatına tatbik eden insanda tevazu görülür. Tevazu bilmekle ilgilidir. Zira boş başak dik, dolu başak eğik durur. Allah’ı bilen kendini bilir kendini bilen haddini bilir…

 
Eklenme Tarihi : 31.05.2013 13:48:43
Okunma Sayısı : 6085